VAMA

   Vama Veche a fost o formație românească de muzică rock, fondată în septembrie 1996. Trupa a cântat în fața a mai mult de un milion de oameni, în peste 300 de concerte și a avut un succes imens. În toamna lui 2006 trupa s-a despărțit în urma unor neînțelegeri și încet-încet timpul s-a scurs, muzica a continuat, iar Vama Veche a lăsat loc formațiilor Vama si Trupa Veche.

Vama este o trupă de rock înființată în 2007. A lansat un singur album în 2008 numit “Vama”.  Membrii trupei sunt: Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Raul Kusak, Lucian Cioarga, Dan Opris.

Până acum, formația a fost invitată la numeroase festivaluri internaționale printre care Coke Live Festival, B’estfest, Peninsula, dar și edițiile din 2003 si 2009 ale Cerbului de Aur.

În iunie 2008, VAMA a lansat cel mai recent disc printr-un super show la Arenele Romane. Albumul a fost primul disc din România lansat prin SMS. Seria de inițiative inedite ale formației a fost continuată cu lansarea mai multor videoclipuri. Unele dintre melodiile cunoscute care alcătuiesc albumul sunt: “Pe sarmă”, “Bed for Love“, “Scrisoare către Făt Frumos”, “Cârtița” s.a.m.d.

VAMA este una dintre cele mai iubite formații rock românești. Sute de persoane participă la fiecare concert – tinerii care descoperă acum muzica VAMA, alături de adulții care au crescut cu piesele formației. Trupa și-a făcut un obicei din a cânta numai live transformând fiecare concert într-o explozie de energie.

Tudor  Chirilă spune în jurnalul său : “Imaginaţi-vă un moment dureros din viaţa voastră. Un moment în care pieptul vă durea fizic. Dacă reuşiţi să localizaţi amintirea şi durerea plasaţi durerea undeva sub pământ. Pieptul dumneavoastră e liniştit acum dar ceva nu e în regulă, o parte din durere vă aparţine sub pământ. Acolo este acum sufletul dumneavoastră.” Aşa s-a născut  “Cartiţa” , primul cântec de pe albumul  VAMA,  născut dintr-un sentiment de furie şi nedreptate. Cu toate acestea, este o baladă. Când am auzit aceasta melodie pentru prima dată, îmi auzeam atât de tare bătaia inimii ca și cum ar fi fost chiar bass-ul și ritmul melodiei în sine. M-au mișcat tare mult versurile. Toate lucrurile nestrigate din oameni lucrează ca o cârtiţă care le sapă prin suflet.  Toţi avem o cârtiţă în suflet… Aveţi grijă să nu sape prea mult… pentru că totul riscă să se surpe… Nu rămâneţi nestrigaţi… Urlaţi-vă furia, nedreptatea, fericirea, fricile, îndoielile… Urlaţi-le cu preţul unui suflet curat… merită… Nu lăsaţi cârtiţa să sape…să vă distrugă…

Astfel de mesaje se regăsesc în fiecare melodie a formației VAMA.

Un alt exemplu ar putea fi melodia “Fotomodele” în care se încearcă o schimbare a oamenilor, care au tendinţa de a “arunca” asupra celor din jur o etichetă generată de aparenţe.  Ei trebuie să înteleagă ca nu este bine să îi judece pe cei din jur în acest fel.

A ales fotomodelele “pentru că desori percepţia asupra acestor fete e greşită. De asemenea, şi percepţia unora dintre ele asupra acestei profesii. Urmeaza un şir de neînţelegeri care pot schimba o viaţă de puştoaică inocentă. De aici, războiul aparenţelor.”
Fiecare melodie, fiecare vers, fiecare cuvânt … îți taie suflarea si te lasă fără cuvinte! Toate au câte un mesaj atât de frumos si atât de pur!

“Vom încerca să determinăm contextul social al fiecărei piese şi, poate, împreună cu cei care ne ascultă, vom schimba ceva… măcar în Noi!” (Din jurnalul lui Tudor Chirila)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *