Shrek 4 – Forever After… sau nu?

Mi-e teamă că magia “Shrek” s-a pierdut pentru totdeauna și seria de filme se continuă cu efort după efort doar cu scopul de a mai strânge un ban. Această a patra parte se află cam la același nivel cu ultimul film Shrek, numai că are

Read More

o poveste puțin mai neoriginală. În “Shrek Forever After” avem de-a face cu o poveste asemănatoare cu cea din “It’s a Wonderful life”. Adică Shrek vede singur cum ar fi evoluat universul dacă el nu s-ar fi născut niciodată. Bineînțeles, povestea este un pic mai complicată de atât și spre deosebire de filmul clasic pe care îl imită, “Shrek Forever After” are un personaj negativ în persoana lui Rumpelstilskin. Atât “Shrek 1” cât și partea a doua au explorat intens acest univers al personajelor de basm. Ultimele doua filme Shrek însa nu se mai descurcă să ne aducă în față noi personaje și noi basme care să fie modernizate. Accentul cade acum pe aprofundarea relației dintre Shrek, Fiona și într-o mai mica măsură Donkey și Puss in Boots. După ce Shrek s-a pricopsit cu copilași în ultima parte m-aș fi gândit că nu mai are ce să facă. E însurat, e fericit, are copii, unde să mai mergem de aici? Păi, Shrek în acest film trece printr-o criză de vârstă mijlocie din câte îmi dau seama. Este plin de reproșuri și regrete, deși nu prea are de ce, pentru că viața sa este mai mult sau mai putin perfectă. Dar Shrek fiind mai bătut în cap… nu vede asta și ajunge în poziția de a face o afacere nefericită cu poznașul Rumpelstiskin.

Astfel Shrek ajunge să nu se mai nască niciodată și să trebuiasca să recâștige prietenia și iubirea care i-au căzut în poală prima dată. Să se reîmprieteneasca cu Donkey și Puss in Boots nu ar fi așa de greu, pentru că oricum cei doi sunt acolo doar ca să fie amuzanți. Dar Fiona este altă poveste, pentru că în acest univers în care Shrek nu s-a născut, nici ea nu a fost salvată niciodată din turn. Prin urmare Fiona este ceva mai rea și mai  mizantroapă decât varianta originală.

“Shrek Forever After” pur și simplu nu este așa de amuzant sau inteligent ca filmele precedente din serie. Copiii se vor bucura să se reîntâlnească cu personaje familiare, dar nu cred ca vor putea aprecia precum adulții cât de mult s-a pierdut din istețimea originală a dialogurilor. Rumpelstilskin nu este un personaj negativ la fel de interesant precum a fost Farquad, de exemplu. Sunt introduse și alte personaje noi precum un grup de vrăjitoare sau the Pied Piper, dar nu fac nimic care să fie cu adevarat memorabil, ci mai degrabă sunt acolo ca să mai ocupe puțin timp; să aibă filmul 95 de minute… Dat fiind că avem acum ocazia să retrăim unele momente din prima parte, să revizitam universul dintr-o altă perspectivă, am fi putut de exemplu să o vedem pe Fiona în varianta ei umană, așa de dragul nostalgiei măcar. Dar nici măcar asta nu vrea să ne arate regizorul filmului. Deși se face o referire clară la “blestemul” care a ramas în vigoare pentru Fiona, niciodată nu-i vedem manifestarea. Ceea ce este păcat.

Dacă te afli în căutare de un film de animatie presupun că ai avea și optiuni mult mai slabe decât “Shrek 4”. Cu toate că are o poveste previzibilă și nu se ridică la nivelul primelor doua părți din serie, “Shrek 4” transmite un mesaj pozitiv privind familia și a responsabilității pentru deciziile pe care le-ai luat în viață.

Aș fi vrut totuși să râd mai mult și să nu zâmbesc forțat din când în când.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *