Neinfricata / Brave

Neînfricata/Brave se pricepe foarte bine să-ţi inspire două mari dorinţe: să mergi acasă repejor să îţi îmbrăţişezi mama şi să te facă să îţi doreşti să vizitezi Scoţia la un moment dat în viaţa ta.

Producătorii de la Pixar au depus mari eforturi să facă acest film de animaţie să arate cât mai bine. Aşa face Pixar de obicei, vei spune probabil, dar de data aceasta au facut o reclamă de aproape două ore unei regiuni care există în realitate şi care deja are o anumită reputaţie. În privinţa peisajelor şi a frumuseţii lor nu avem ce să reproşăm.

Cum rămâne cu toate cultura şi istoria scoţiană, având în vedere ca acţiunea filmului are loc în vremuri îndepărtate? Elemente ale culturii scoţiene sunt şi ele prezente, dar nu face parte din sufletul filmului. Pentru ceva de genul acesta, vă sugerăm să vedeţi Secret of the Kels. În Brave apar mulţi scoţieni şi probabil că nu aveam cum să evităm apariţia clişeelor.

Cum ar fi scoţienii care par a fi luaţi cu împrumut din Braveheart-ul lui Mel Gibson. Şi bineînţeles că şi stereotipul că scoţienii sunt foarte zgârciţi îşi face apariţia. Se putea fără el?

Neînfricata/Brave este o poveste despre maturizare şi despre acceptarea rolului tău în univers, ceea ce Merida, fata cu părul de foc din toate trailerele şi personajul principal, categoric nu vrea să facă la începutul filmului. Ea vrea să trişeze, să găsească o modalitate prin care să o pună pe mama ei în acord cu ea, iar acea metodă de trişat la care recurge în cele din urmă va duce la nişte situaţii neaşteptate, dar şi la şansa de a lucra în sfârşit cu mama ei, în loc să lucreze împotriva ei.

Neînfricata/Brave este până la urmă o poveste despre o relaţie mamă/fiică, dar cu un strop de magie şi de umor aruncat în mijloc pentru a menţine lucrurile interesante ca în orice film Pixar. Nu avem însă foarte multă tensiune sau acţiune. Nu există nici măcar un personaj negativ propriu-zis.

Prin urmare filmul nu urmeaza formula tradiţională de “bun vs. rău” care este aşa de simplu de urmărit în filmele de animaţie. Neînfricata/Brave este ceva mai subtil de atât, Dar în ciuda faptului că nu este la fel de amuzant sau antrenant ca alte filme Pixar, producătorii chiar au vrut să spună povestea aceasta, despre familie şi despre importanţa istoriei.

Nu puteau să aleagă un background mai potrivit pentru o astfel de poveste decât Scoţia antică bineînţeles. Este un exemplu perfect de poveste si context care trăiesc în simbioză. Dar dacă vrei să râzi cu gura până la urechi, poţi să sari peste Neînfricata/Brave. Nu este nici la fel de înduioşător precum Wall-E sau filmele Toy Story.

Da, este o poveste frumoasa… dar nu foarte memorabilă. Decât dacă te convinge să vizitezi Scoţia până la urmă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *