Megamind

E bine de știut că “Megamind” face echipă bună cu “Monsters and Aliens”, pentru că au fost produse de același studio de animație, și anume Dreamworks. Deși acesta nu poate spera să depășească vreodată colosul Pixar, au început să-și croiască un stil al lor care cred că vine numai bine pentru cei care s-au săturat de drăgălașenia de la Pixar.

Pe scurt, în “Megamind” ( ca și în “Monsters and Aliens”) e multă acțiune și multe referințe culturale care sigur trec fix peste capul copiilor. Nu se sfiesc animatorii să ne arate clădiri care se prăbușesc, explozii, urmăriri de nave spațiale și situații care mai de care care mai periculoase/antrenante. Și coloana sonoră merge mâna în mâna cu acest ritm de povestire, pentru că unde ai mai pomenit tu film de desene animate cu Black Sabbath și AC/DC pe coloana sonoră? 🙂
Dar în “Megamind” prețul pentru atâta “șmecherie” este tocmai faptul că filmul nu are prea mult suflet. Adică este haios și interesant, dar fix ca în cazul lui “Monsters and Aliens”, o dată ce părăsești această lume care nu este decât o referință la altceva, parcă nu mai ții nimic minte din ea. Ce a facut “Monsters and Aliens” pentru filmele SF din anii ‘50, “Megamind” face pentru tot ce înseamnă “superhero culture”.
Și la câte stereotipuri și clișee sunt ironizate în filmul ăsta, care-și bate joc și totuși proslăvește genul filmelor cu supereroi, din păcate nu  rămâne mai nimic original. Asta este problema când faci o parodie. Nu are propria susținere creativă, ca să stea pe propriile picioare. Acestea fiind spuse, Will Ferrell și Brad Pitt sunt principalele voci și principalii antagoniști; e într-adevar o plăcere să-i asculți.
Tina Fey împrumută vocea eroinei principale dar nu prea înțeleg cum a primit rolul, pentru că nu se remarcă cu absolut nimic, nici măcar cu ritmul de livrare al replicilor. Distribuția este completată de Jonah Hill și David Cross.
“Megamind” e fun, nu am cum să zic nu. Dar din păcate nu e deloc memorabil. Pe de altă parte, se simte iubirea pe care o au realizatorii pentru benzi desenate și pentru eroi. Dar aș vrea să folosească acea pasiune pentru ceva cu adevărat nou și interesant, pentru că în ritmul ăsta, Dreamworks o să rămână fără subiecte pe care să le ironizeze. După SF și supereroi ce urmează? Telenovele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *