La rascruce de vanturi

“La răscruce de vânturi” este o carte interesantă ce prezintă caractere puternice din viața cărora putem să învățăm. O viață foarte diferită de a noastră au avut-o personajele principale, Heathcliff și Catherine; fapt datorat și de perioada de desfășurare a acestor întâmplări.
Idealul feminin de atunci, sau cel putin în concepția lui Catherine, era să devină o doamnă respectabilă, cea mai râvnită din tot ținutul și bineînteles soția unui domn cu un nume conoscut de toată lumea. Numele Linton era un fel de brand, deci gândul de a deveni doamna Linton era foarte ademenitor. Astfel Catherine își îngroapă dragostea pentru Heathcliff și devine soția lui Edgar Linton.
Acesta este momentul când furia lui Heathcliff se dezlănțuie,și decide să plece din peisaj. După trei ani se întoarce cu gânduri de răzbunare. Romanul prezintă o dragoste imposibilă ce până la urmă își găsește rezolvarea, dar in generațiile viitoare.
Chiar dacă este o carte plină de substraturi și mesaje profunde, acest roman are și părțile lui…. neplăcute din prisma unui adolescent ce tocmai o pus mâna pe carte. Înainte chiar de a deschide cartea observăm grosimea… Trec cu greu peste asta, n-am ce face, trebuie să o citesc. Primul capitol mi s-a parut așa de plictisitor, un domn care merge intr-o vizită… nu îi vedeam rostul; uitându-ma din nou la numărul de pagini spun oftând:”Of, chiar trebuie ?!?
Răspunsul mi l-am dat mai târziu.
Da, trebuie căci intri într-o lume inedită, cu mentalități diferite de cele de astăzi. Dar lucrul acesta îl realizezi de-abia la sfârșit.
Este un roman dur și persoanelor sensilbile s-ar putea să le displacă, cu toate că este înscris în categoria romanelor de dragoste; asta am înțeles abia când am terminat cartea – e totuși un roman de dragoste. Sincer, nu înțeleg încă de ce a fost nevoie de atâta ură în sufletul lui Heathcliff și de ce a trebuit să o chinuie pe fiica lui Catherine.
Mi-ar placea să văd și părerile voastre, căci pentru o viziune de ansamblu este nevoie de mai multe puncte de vedere. După părerea mea,”La răscruce de vânturi” se potrivește pentru cei de la 14 ani în sus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *