Încă de pe atunci vulpea era vânătorul – de Herta Müller

De curând am citit o carte de la editura Humanitas, intitulată „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” scrisă de Herta Muller. Am auzit acum 2 ani că Herta Muller câștigase premiul Nobel, primul premiu Nobel pentru literatură câștigat vreodată de vreun român, dar eu, nu luasem această performanță în vedere până  acum câteva zile când profesoara mea de istorie mi-a stârnit interesul referitor la acest lucru.

Herta Müller s-a  născut în Romînia pe 17 august 1953, (orașul Nițchidorf, Regiunea Timișoara) și a publicat în limba germană și română.  Aceasta și-a făcut educația în România, absolvind Universitatea Timișoara cu specialitatea studii germanice și literatură română. În anul 1976 a lucrat ca translator, iar în anul 1979 a fost concediată deoarece a refuzat să lucreze pentru Securitate, după care a lucrat în domeniul educației, ca dascăl. A părăsit legal țara în anul 1987 din cauza interdicției de a publica de către Securitate.

În cartea respectivă, chiar dacă este scrisă de o persoană care reprezintă mai multa literatura germană decât literatura română, în opinia mea reprezintă cea mai bună carte prin care se evidențiaza patriotismul ascuns al românilor fața de țara lor, cruzimea Securității fața de oamenii care se împotriveau regulilor, starea de euforie pe care românii o aveau la meciurile de fotbal , în timpul regimului comunist și spiritul de echipă pe care aceștia îl aveau, explicarea sentimentelor pe care le simțim doar prin câteva cuvinte; acestea sunt doar câteva elemente prin care Herta Müller evidențiaza perioada aceea comunistă.

Despre înjurături

„Înjurăturile sunt reci. Înjurăturile nu au nevoie de dalii, de pâine, de mere, de vară. Ele nu-s de mirosit şi nici de mâncat. Înjurăturile sunt bune doar să stârneşti praful şi să te culci pe un loc neted , sunt bune doar de un mic scandal şi de un lung răgaz de linişte. Ele coboară pulsul din tâmple în încheieturile mâinilor şi ridică bătăile difuze ale inimii în urechi. Înjurăturile se înteţesc şi se gâtuie. După ce înjurăturile s-au rostit, parcă nici n-au existat.” ( citat „Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” )

În conculuzie, cartea merită citită deoarece această carte punctează toate influențele pe care regimul comunist le-a avut asupra poporului  român și evidențiaza faptul că o scriitoare de origine română, dar scriitoare germană, punctează toate restricțiile și toate regulile create de regimul comunist, prin urmare dovedim că  reprezintă una dintre problemele controversate ale României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *