Impresii despre Japonia

Oameni ce-au descoperit şi descoperă în continuare importanţa fiecărui lucru şi înţelesul fiecărui sunet. Japonezii au transformat în artă, au şlefuit fiecare mică comoară ce-au primit de la natură.

Japonia, o ţară săracă în resurse dar bogată în tradiţii, a fost clădită de un popor ambiţios ce a făcut din piatră aur. Printre calităţile sale se numără şi o adâncă recunoştinţă pentru tot ce viaţa îţi oferă, şi au construit atunci temple şi grădini în care domneşte o armonie ce se apropie de perfecţiune. Aici mai vedem şi meticulozitatea cu care s-a lucrat fiecare mic detaliu atât pentru aspect, cât şi pentru semnificaţie. Tabloul dintr-o grădină poate să bucure pe orice simplu om, dar poate să uimească doar pe cel ce vede mai adânc, cel ce vede numeroasele simboluri ale vremelnicei noastre treceri. Aceste idei provin din una dintre cele două religii principale ale Japoniei, budismul. Aceasta constă în urmarea sorţii, aspirând la perfecţiunea în care nevoile trupeşti, precum hrănitul, să fie risipite, lăsînd loc numai nevoilor sufleteşti. Credinţa în zeii aflaţi pretutindeni în jurul nostru o regăsim in religia shintoistă, religie autohtonă japoneză.

În vremurile de demult, pe lângă bătălii, viaţa unui japonez depindea de comportamentul şi mândria acestuia. Martirii ce-au murit pentru a-şi atinge scopul nu sunt în număr mic.  Umilinţa era de asemenea o povară ce-şi aducea posesorul până la sinicidere, numită în tradiţia japoneză sepuku. Deşi timpul şi modernizarea au şters multe dintre aceste obiceiuri, în Japonia există încă o atmosferă de respect şi politeţe deplină. A-ţi ascunde propriile sentimente pentru ca zâmbetu-ţi să nu trădeze nici cea mai mică ezitare este un lucru greu realizabil şi de admirat.

Toate tradiţiile japoneze conţin o profundă filozofie de viaţă. Ceremonia ceaiului, simbol al purităţii şi al simplităţii se numără printre acestea. În timp ce mintea-ţi meditează, sorbitul ceaiului este singurul sunet ce sugerează trecerea timpului. Însăşi limba şi în special scrierea japoneză este un mijloc de a demasca persoana ce le practică. Un bun luptător va avea o caligrafie impecabilă, acestea fiind în strânsă legătură. După cum am spus, fiecărui lucru descoperit de japonezi i s-a oferit o semnificaţie aparte, un rol important în descoperirea vieţii.

Aş mai putea să spun multe dar toate aceste vorbe n-ar putea să vă arate profunda uimire şi admiraţie ce-am simţit-o călcând pe pământul japonez.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *