Facebook…o aparență înșelătoare

Se pare că cea mai mare parte a percepţiilor despre Facebok reprezintă o serie de Read Moreidei preconcepute şi, mai ales, consecinţele zvonurilor răspândite despre această reţea de socializare, care au insuflat teamă unora dintre potenţialii utilizatori. Este adevărat că pot apărea multe neplăceri dacă informaţiile personale sunt distribuite cu neatenţie, iar siguranţa oferită de această reţea nu are un grad prea ridicat, dar eu am descoperit recent că Facebook-ul poate fi folosit şi „civilizat”.

Bineînţeles, ca mulţi alţii, eram extrem de sceptică în ceea ce priveşte acestei platforme de socializare şi, aşa cum vă puteţi închipui, nu aveam propriul cont. Dar, în mod surprinzător, atunci când am intrat în clasa a IX-a şi mi-am cunoscut noii colegi, despre care credeam că nu au treabă cu astfel de „prostii”, am descoperit că toţi aveau câte un cont. Astfel, am decis să mai cercetez puţin şi să văd despre ce este vorba.

În scurt timp, colegii au deschis un grup, în care noi suntem singurii care pot scrie sau citi comentariile, şi am descoperit cum puteam să folosesc în mod util ceea ce oferea Facebook. Am început să frecventăm grupul ca să vorbim între noi, să mai „discutăm” despre profesori, şi mai ales, să colaborăm la temele mai dificile. Bineînţeles că uneori ne prindeau şi ore „astronomice”, încercând să terminăm tema la română, cu gândul ca mai apoi să ne apucăm de cea la fizică. Dar până la urmă, cât contează oboseala pe lângă faptul că suntem împreună şi ne simţim bine?

Grupul de pe Facebook a devenit, totodată, modalitatea noastră de a pune la cale diverse evenimente, care, mai apoi, ne rămân în amintire datorită zecilor de poze care apar imediat pe pagina grupului.

Aşa mi-am schimbat eu părerea despre Facebook! Poate pare incredibil, dar eu chiar am învăţat că ideile preconcepute nu coincid mereu cu părerea pe care ne-o formăm după o documentare mai serioasă. Într-adevăr, rămân conştientă de părţile negative ale acestei reţele, dar acum nu mai privesc Facebook-ul ca pe ceva complet greşit, fără nici un folos.

Concluzia mea? Fiţi deschişi, dar documentați-vă serios înainte să încercaţi ceva nou.  Sau, ca să parafrazăm un pic, consumați responsabil:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *