Alba ca Zapada

„Albă ca Zăpada” este un basm cunoscut în multe țări europene, cea mai cunoscută versiune a sa fiind cea culeasă de Frații Grimm în 1812. Povestea fratilor Grimm este una dintre cele mai celebre din lume și care a avut multe ecranziări de-a lungul timpului. Cea mai celebră ecranizare este cea a lui Walt Disney.

snow_white_and_the_huntsman_ver6_xlg

“Albă-ca-Zăpada reprezintă temelia multor opere produse de compania Disney de-a lungul anilor și a fermecat lumea ca fiind primul lungmetraj de animație. O poveste atât de bine spusă incât a cucerit inimile publicului, generație după generație.”O mică prezentare este aici. Eu am vizualizat multe interviuri despre Albă-ca-Zăpada și mi-ar lua mult prea mult să prezint ce am vazut acolo. Am prezentat un mic paragraf mai sus, dar probabil ar fi incorect sa copiez tot, deci vă propun sa cumpărați DVD-ul. (uiteaici ) Acolo sunt două discuri, dintre care unul cu povestea propriu – zisă și cel de-al doilea cu interviuri, cântece, jocuri și alte lucruri bonus.

Pe lângă ecranizarea celebră a lui Walt Disney, în colecția de desene animate și de filme a unui prieten al meu, am mai găsit alte două “Albă-ca-Zapada” ( uite aici și aici ). Amuzant este și “Happily n’ever after 2: Snow White” . După câteva cercetări, am facut o listă de filme realizate pe baza poveștii.

Unul dintre cel mai iubite basme ale tuturor timpurilor prinde viaţă în spectaculosul film “Oglindă, oglinjoară”, cu Lily Collins (“The Blind Side”) în rolul Albei-ca-Zăpada şi cu Julia Roberts, câştigătoare a premiului Oscar, în rolul reginei malefice.” “Oglindă, oglinjoară” este un basm vizual creat pe baza unor clişee pe care le cunoaștem de mici, de când am auzit pentru prima dată istoria Albei-ca-Zăpada şi a celor şapte pitici. Filmul nu este vreo capodoperă. A fost interesantă modernizarea poveştii, modul cum în discursul personajelor sunt strecurate trimiteri la lumea contemporană şi glume extrem de actuale. Singh (unul dintre realizatori) explică: “A fost foarte important faptul că am revenit la sursă. Există mii de variante diferite care au apărut după ce povestea a fost scrisă. Aceste variaţii ne-au oferit multe idei pe care le-am folosit ulterior în filmul nostru.” “Goldmann (celălalt realizator) amplifică ideea strălucirii și a impactului pe care il are fata: “Albă-ca-Zăpada este iubită de natură şi iubeşte, la rându-i, natura. Oricât de mare i-ar fi frumuseţea exterioară, atracţia exercitată de ea se datorează frumuseţii interioare.” Collins spune: “Tuturor ne plac basmele. Graţie basmelor poţi să râzi, să plângi, să te sperii sau să fii pur şi simplu uluit. Povestea noastră e una multi-generaţională, exact aşa cum trebuie să fie un basm: pe placul tuturor.” Pentru mai multe detalii puteti vizualiza acest interviu:, iar pentru și mai multe informații puteti accesa acest link.

În “Alba ca Zapada si Razboinicul Vanator” Kristen Stewart este Albă ca Zăpada, dar, spre deosebire de versiunea originală a basmului, aici, prințesa este una războinică și curajoasă, care nu se teme să pună mâna pe sabie pentru a-și face dreptate. Kristen Stewart spune despre film: “În primul rând, mi-a placut modul în care mi-a prezentat Rupert Sanders filmul în doar 5 minute, cum a reușit să surprindă esența poveștii, o lume creată din mai multe lumi. Constrastul dintre lumi este foarte bine surprins in film. Spectactorii vor fi uluiți când vor ajunge în Pădurea Fermecată, arată splendid. Mi-a placut foarte mult că pentru prima data Albă ca Zăpada apare mult mai umană, ca o tânară curajoasă care încearcă să facă dreptate. E o luptătoare în esență și filmul reflectă perfect acest lucru.”  Mai multe detalii despre ce crede Kristen Stewart puteti găsi aici.

Albă-ca-zăpada: o poveste întunecată (1997) este o altă versiune a cunoscutei povești, având un final neașteptat, nerespectând ideea principală a basmului. O poveste minunată este și muzicalul “Snow White” (ca să vă faceți o idee puteti apăsa aici ). Unul dintre filmele pe care l-am văzut mai este “Snow White: the fairest of them all”. În căutarea mea am dat de “Grimm’s Snow White”, dar și de o interpretare extrem de frumoasă a Angelei Similea. Dacă accesați acest link puteți viziona o parodie care pe mine m-a amuzat. Puteți căuta informații și despre o altă creație a lui Walt Disney- “World On Ice- Snow White and the Deven Dwarfs”. Am mai aflat și despre “Snow White: A Deadly Summer” și mai sunt foarte multe alte informații de cărora, sincer, nici nu le-am bănuit existența. Dacă vreți să aflați mai multe puteți intra pe aceste site-uri interesante: Filmic Light Snow White ArhiveDisney Wiki, ori pur și simplu Wikipedia.

Consider că toată această modernizare a Albei-ca-Zăpada este prejudiciabila întrucât fata își pierde din inocență. Ea nu mai este pură și delicată. Devine o luptătoare, dar și mult mai indrăzneață. Spre exemplu în “Oglindă, oglinjoară” ea poartă “mici conversații” seducătoare. Iubirea nu mai este prezentată ca fiind simplă, precum în creația lui Walt Disney, ea este complicată, incitantă. În “Albă ca Zăpada și Războinicul Vânător” ea este prezentată mult mai umană, “o tânară curajoasă care încearcă să facă dreptate”, dar de la schimbarea portretului acestei fete se schimbă întregul cadru, toate personajele, întregul scenariu. Eu consider că ideea inițială, cea a lui Walt Disney, în care Albă-ca-Zăpada este pură și inocentă, o simplă copilă este mult mai sugestivă și prezintă un model pentru copiii de atunci. Acela al inocenței, care ar trebui păstrat și în zilele noastre. Presupun că modernizarea este inevitabilă, iar candoarea este înlocuită de curaj. Vremea trece, iar lumea, copiii, tinerele, tinerii au nevoie de un alt model,  mai contemporan. Fiecare creație, la timpul ei, este superb creată și reflectă publicului niște idei, concepte demne de luat în calcul.

Ca să încheiem acest articol intr-o manieră pozitivă, vă propun să ascultați un cântec, care într-un final a fost înlocuit cu “The Silly Song”. De ce prefer “You’re Never Too Old To Be Young” ? Pentru că indiferent de vârsta, Albă-ca- Zapada va fi mereu vizionată cu plăcere, și la fel ca desenele animate, în general, va aduce un strop de fericire și un zâmbet inocent pe chipul oricui va crede că nu e prea în vârstă pentru a se uita la desene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *