J.K. Rowling

JK-Rowling-SUM_2348620b

J.K. Rowling este una dintre cele mai cunoscute personalități din întreaga lume. Toți știm, mai mult sau mai puțin, magica poveste a vrăjitorului Harry Potter. Dar nu toți știm poveastea lui, J.K. Rowling.

Joanne Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965 în Yate, Anglia. Încă de mică obișnuia să scrie povești fantastice pe care i le citea surorii ei. A mers la școala “St Michael’s Primary School”, unde directorul școlii a servit ca sursă de inspirație pentru personajul Albus Dumbledore. A avut mulți prieteni la școală, care au devenit baza mai multor personaje din Harry Potter. Însă adolescența a fost o perioadă grea pentru ea. Mama ei era foarte bolnavă iar relația cu tatăl ei nu era prea bună. A studiat la Universitatea din Exeter, reușind să ajungă să stea un an la Paris. După universitate, Rowling s-a mutat la Londra ca să lucreze ca secretară pentru Amnesty Interbational.

În 1990, când mergea cu trenul spre Londra, ideea de un băiat care merge la o școala de vrăjitori a devenit din ce în ce mai reală pentru ea. Așa a apărut Harry Potter. Din păcate, în luna decembrie a aceluiași an, mama ei a murit. Acest lucru a afectat-o mult pe Rowling, fapt care se poate vedea și în felul ei de a scrie.

La 27 de ani s-a mutat în Portugalia împreună cu soțul ei unde au avut o fetiță. Când căsătoria s-a terminat, Rowling s-a mutat cu copilul ei în Edinburgh. Aici ea obișnuia să se plimbe prin cafenele și să scrie prima carte Harry Potter. În 1995, a reușit să termine cartea. A trimis-o la 12 edituri, toate, din păcate, refuzând-o. În cele din urma, editura Bloomsbury a preluat cartea. Crezând că o carte scrisă de o femeie nu va fi vândută prea bine printre tinerii băieți, editorii i-au sugerat lui Rowling să se semneze cu două inițiale. Atunci ea a ales litera “K”, de la Kathleen, numele bunicii ei. În 1997, Joanne și-a văzut visul cu ochii: “Harry Potter și Piatra Filozofala” se afla pe rafturile magazinelor.

În 2007, ultima carte “Harry Potter și Talismanele Mortii” apare, reușind să doboare un record mondial: 11 milioane de exemplare vândute în primele 24 de ore de la apariție. J.K. Rowling a primit de-a lungul anilor multe premii, reușind să treacă de la un trai decent la cel de multi-milionară în doar 5 ani.

Ea a reușit să creeze o nouă lume, o lume plină de magie. Pentru mine J.K. Rowling reprezintă un model în viață. Chiar dacă a avut parte de multe dezamăgiri, nu s-a dat bătută. A continuat să creadă în visele ei și a reușit. Acum s-a recăsătorit și duce o viață fericită alături de soțul ei și cei trei copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *