Exprimare libera

Libera exprimare este un drept constituțional, caștigat de noi, românii, abia dupa 1989, după  căderea comunismului. Pană atunci, libera exprimare a fost îngradită și cenzurată, ba chiar mai mult, nu a fost manifestată datorită fricii și suferintelor  la care oameni au fost supuși.                                                    

Astazi, oricine iși poate evidenția  punctul de vedere. Aceasta libertate însă, nu a adus cu sine și reponsabilitatea cuvântarii. Cateodată, din dorinta de a ne  auzi vorbind, nu conteaza dacă avem ceva de zis sau nu, dacă este întemeiat sau nu, să ne spunem ideea. Cand suntem tineri avem în noi aceea scânteie a entuziasmului care adesea ne poate da un avant mult prea mare pentru cat de pregatiți suntem, dar ne poate impinge spre acumularea unor noi cunostinte. Ne pasionează  uneori subiectele complicate, necunoscutul, dar mai ales iubim sa ne dăm cu părerea.                                                                                             

DAR, cand este bine sa ne folosim de acest drept fundamental?

Nu întotdeauna.

În discuțiile cu propria familie, această opinie pe care tu vrei sa o exprimi poate fi catalogată, mai ales de către cei mai în varstă, drept lipsă de respect. Ce rost ar avea aici, în problema “generațiilor”? Nici unul, mai mult ca sigur. Nu trebuie să te gandesti că esti las dacă nu te poți menține pe poziții în fata familiei tale. Uneori cel mai bine este să lași de la tine pentru puțină liniste alteori pur și simplu din dragoste pentru ceilalți.

Dar de față cu cadrele didactice? În mod cert, în momentul când vrei să te adresezi dumnealor te gandesti de două ori: dacă merită sau nu să iti faci cunoscută ideea in fata lor și, de asemenea,  cântăresti fiecare cuvant. De multe ori, noi, elevii, ne inhibăm atunci cand trebuie să ne dezvoltăm punctul de vedere, mai ales dacă pe parcursul micului nostru discurs, suntem întrerupți de către profesori sau suntem combătuți fără argumente pe care noi le-am considera credibile . Avem aceasta frică de a nu spune ceva ce poate fi interpretat greșit sau de a-l determina pe profesor să iși schimbe părerea despre noi.   

De față cu anturajul, putem vorbi deschis și tot acolo, ne putem face auziți cel mai bine. În acele imprejurari, învățăm cum să combatem păreri sau cum să le susținem. Totul poate porni de la o simplă discuție despre o carte. Asa înveti cum poti capta atenția oamenilor și cum poți atinge punctele de maxim interes pentru o anumită categorie.

            În timp, vom învăța să respectăm acest drept și să-l folosim corect, atunci când trebuie,  vom impărtăși acest dar cu familia, profesorii și prietenii.

 

RESPECTĂ ȘI VEI FI RESPECTAT!

           

 

 

CRISTEA MARIA FRANCESCA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *