În articolul de mai jos care se adresează atât cititorilor experimentați, cât și începătorilor în acest domeniu, voi prezenta câteva sfaturi care s-ar putea sa vă prindă bine când citiți ceva de Agatha Christie:
1. După ce v-ați ales o carte de Agatha Christie, așezați-vă într-un loc confortabil pentru că, cel mai probabil o perioadă destul de lungă nu vă veți mai schimba locul, întrucât veți fi prea captivați de lectura dumneavoastră.
2. Veteranii în acest domeniu recomandă să aveți la îndemână niște apă și o gustare (eventual, dacă vreți să fiți mai precauți, și o trusă de prim ajutor ar fi bună, nu se știe niciodată prin ce locuri ajungeți cu lecturile astea) deoarece timpul trece foarte repede citind poveștile ei, iar dupa 3 ore de încremenire, în care vi s-au mișcat doar ochii pe file și mâna pentru a întoarce paginile, e foarte posibil ca instincul dumneavoastră de conservare să se activeze și astfel corpul să vă ceară să-l hidratați și să îl hrăniți. Totuși, la fel de verosimilă e și varianta în care veți realiza că este ora cinei și nu ați mâncat nimic de la micul dejun și credeți că ați mai rezista câteva ore ca să terminați cartea. Bineînțeles, mai e și ipoteza în care vă ridicați pentru a vă satisface aceste nevoi primordiale, dar s-ar putea să vă alegeți cu niște răni lovindu-vă de obiecte din casă în cazul în care nu vă veți putea scoate ochii din carte.
3. Puteți să țineți lângă dumneavoastră un instrument de scris și o foaie, un carnețel ori ceea ce doriți dumneavoastră pentru a nota numele fiecărui personaj și câteva informații care vi se par utile despre acestea. Astfel, veți putea urmări și înțelege mai ușor acțiunea fără a vă scăpa prea multe sau poate chiar niciun detaliu.
4. Îmbrăcați-vă corespunzator pentru clima și relieful locului unde se petrece acțiunea cărții dumneavoastră căci s-ar putea să petreceți ceva timp acolo.
5. Dacă mai aveți și alte lucruri de făcut în cadrul zilei pe care v-ați ales-o pentru a lectura, rugați pe cineva să vă sune sau setați o alarma la ceas ori la telefon ca să iesiți din transa indusă de carte și să vă reîntoarceți din captivanta lume a detectivilor, a crimelor și a suspansului, în cea reală. Avertisment: Pe parcursul citirii romanelor de Agatha Christie, timpul și spațiul pot suferi deformări!
6. După ce (cu foarte mari eforturi) lăsați cartea din mână, rețineți că nu sunteți un personaj al unui roman polițist. Încercați să nu lăsați paranoia să vă afecteze viziunea asupra lumii reale. E adevarat (și inevitabil) că un timp veți fi mânați de adrenalină, de spiritul aventurii ori vă va fi greu să vă reveniți din șocul unei suprinzătoare întorsături de situație, dar efectul e temporar (oare?).
7. Încercați să vă formulați propriile ipoteze și scenarii înaintea dezvăluirii acestora de către naratoare. Găsiți-l pe cel responsabil de toate cele întâmplate fără a aștepta să-i aflați identitatea la finalul cărții. Este un exercițiu de gândire foarte bun, iar pentru reușita lui garantată am un singur sfat pe care l-am primit de la un vechi prieten numit Poirot: “folosiți-vă micile celule cenușii!”.