Floare de Iris…

Anul 1977 probabil că ar trebui să fie unul din cei mai importanţi ani ai muzicii româneşti. În urmă cu 34 de ani, la Bucureşti, s-au pus bazele unei formaţii de hard-rock româneşti, Iris. Prima componenţă a fost: Nuţu Olteanu (chitară, vocal), Emil Lechinţeanu (chitară bas), Nelu Dumitrescu (baterie). (conform Wikipedia)

La mijlocul anilor 1980, Nuţu Olteanu, Marti Popescu şi Dan Bittman trec la „Holograf”, aceasta fiind cea mai spectaculoasă  „mutare” a rockului autohton. În 1986 s-au pus bazele formulei de succes (formula actuală) care îi include pe Valter Popa (chitară), Ion „Nelu” Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (chitară bas) şi Cristian Minculescu (voce). Invitat permanent apare şi Relu Marin (clape).

La un an după revoluţie, instrumentele formaţiei sunt distruse într-un indiciu, singurele care au putut fi salvate fiind tobele lui Nelu.

Albumul „Iris IV”, apărut in anul 1991, conţine „De ce oare ai plecat?”, „Totul sau nimic”, „Cine mă strigă în noapte?” şi alte melodii.

În 1996, formaţia semnează un contract pe 6 ani cu Zone Records, rezultatul fiind un „Somn bizar” într-o „Luna plină”, ne prezintă „Ultimul mic dejun al lui Bon”, ne spune <„Să nu crezi nimic”, „Baby”> şi ne aminteşte că <„Toţi plecăm ca un” „Vis pierdut”>. În vara anului 1997, Iris cântă (în faţa a 10.000 spectatori) pe aceeaşi scenă cu Roşu şi Negru, Progresiv TM, lăsându-i plăcut impresionaţi pe cei din public. Anul 1988 nu a fost unul favorabil pentru formatie, grupul fiind suspendat deoarece era considerat un „adversar” periculos al regimului şi un exemplu negativ pentru tinerii României Comuniste.

La 20 de ani după înfiinţare, cu sponsorizarea „Coca-Cola”, Iris lansează „20 de ani”; „Pe ape” daruiesc o „Floare de iris” şi în 2000 cântă „Ultima toamnă” cu Felicia Filip (la fel ca şi „Baby”) şi apare „De vei pleca” împreună cu doamna operetei române, majoritatea melodiilor de pe maxi-single fiind înregistrate unplugged. Athenaeum, lansat în 2000, este împărţit în două volume ce conţin cele mai bune melodii ale lor:  „Da, da, da, eu ştiu, tu ai vrut doar să mă minţi” în „Lumina zilei” din 2001, „Pe ape”, „Floare de iris”.

„Mătase albă”, un album care a exaltat mii de fani cu melodii ca „De vina eşti tu”, „Corabia cu pânze”, „Lady in black” cu Uriah Heep, „Sonet de început”, „Nu mă uita!”, „O iubire fără de sfârşit”, „Marea ochilor tăi”, apare în 2002.

„În ciuda imaginii de rocker răzvrătit, Cristi Minculescu e un tip care stă mult in faţa televizorului şi care a citit la viaţa lui biblioteci întregi. Nu e nimic întâmplator că pe albumul „IRIS 4MOTION” apărut in 2003, în care fiecare membru şi-a ales câte-un cuvânt definitoriu, Cristi poartă eticheta „Sentimental”.

  • Nelu   –  Invingător
  • Valter –  Realist
  • Boro   –  Inovator
  • Cristi   –  Sentimental

Dacă s-ar difuza salutul „Bună seara, prieteni!”, 99 de persoane dintr-o sută, probabil că ar recunoaşte vocea lui Cristi Minculescu. În 1992, când a cântat la Arenele Romane, Ian Gillan de la Deep Purple auzindu-l pe Minculescu, a ieşit de după cortină şi a întrebat: Who is this?”

Pe 10 decembrie 2005, la Sala Polivalentă se lansează „IRIS MAXIMA”; melodiile de pe acest album fiind mai sentimentale, cu priză la public, care sunt fredonate la toate concertele lor.

5 octombrie 2007, Aeroportul Băneasa, fani din toată ţara sărbătoresc 30 de ani de muzică bună, pe CD-ul dublu apărând nume ca Felicia Filip, Maia Morgenstern, Nicu Covaci (Phoenix), Adrian Despot (Viţa de vie), Vlad Miriţă, Tudor Chirilă, Florin Chilian, Adrian Pintea. Faţă de albumul din 2005, „Cei ce vor fi” este un album de hard-rock.

21 noiembrie 2010, Sala Palatului, se lansează „Iris 12 porţi”, un album în care Cristi mulţumeşte Cerului pentru faptul că trăieşte, chiar pe album scriind alaturi de ceilalţi membri ai trupei că le mulţumesc soţiilor lor, care i-au ajutat să ducă la capăt acest proiect.

„Roton scrie că „Noul album conţine 12 piese, fiecare având câte o poveste de viaţă prin care, mai devreme sau mai târziu, trec toţi oamenii.

O fire sensibilă şi delicată, Cristi a spus: S-a pierdut un vis.  Ştiţi voi care” înainte de a cânta melodia „Vis pierdut”. Era vorba despre Adrian Păunescu, cel ce i-a adus şi în Cenaclul Flacăra.”

„Bună seara prieteni!”, brandul Minculescu.

Conform ziarului „Adevărul”: Addidas are cele trei benzi, brazilianul Pele a inventat salutul cu pumnul strâns şi ridicat după un gol, iar Coca-Cola deţine banda şerpuită albă pe un fond roşu. Marca lui Cristi Minculescu e celebru salut „Bună seara, prieteni!” cu care domină de trei decenii sălile de spectacol, spaţiile deschise si rock-ul românesc. El a dat facultatea pe rock. Cristi intrase la facultate, la Hidrotehnică. „Era mare şmecherie să fii inginer pe vremea lui Ceauşescu. Dar eu, după ce-am venit din armată, am dat-o pe cântări. Nu-mi mai stătea mie gândul la facultate, aşa că m-am gândit să mă las. A fost show mare cu ai mei. Au chemat unchi, veri, aşa e la olteni, la reuniuni din astea de familie, toţi călare pe mine să nu renunţ la facultate. I-am convins până la urmă. Bine, adevărul e că alor mei le plăcea să mă vadă în concerte, să ştie că merg la cântări, chestii din astea.” După decesul tatălui său, s-a despărţit un timp de Iris. Cristi explică: „Eram, practic, întreţinătorul familiei. În Cenaclu se plătea bine, iar noi aveam nevoie de bani.” Iubeşte Universitatea Craiova, soţul Feliciei Filip spune ca este singurul defect al lui.

De trei decenii şi jumătate, Irişii nu au renunţat niciodată la principiile, visele şi speranţele lor, nedezamăgindu-şi niciodata miile de fani. Aşadar, (ne vom aminti) „c-a fost odată Iris”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *