TU joci doar ce îți place?

Jocurile pe calculator… Ce sunt ele?

World of Warcraft

Sunt nişte chestii pe care adulţii le detestă pentru că “distrug” mintea copiilor lor şi îi influenţează, iar pentru copii este pur şi simplu o distracţie… Pentru unii… De asta au fost create jocurile pe calculator… Să te distrezi, nu ?

Ei bine… DA. Cu adevărat DA… Dar se poate şi NU.

Copiii se joacă la calculator din mai multe motive. Unii poate sunt nefericiţi și se joacă shootere ca să îşi înece necazul, alţii poate joacă shootere doar ca să scape puţin de lumea reală. Alţii, care nu sunt chiar atât de violenţi poate joacă parkour. Eu, personal, aş juca RPG-uri (WoW) şi jocuri de simulare (Sims, Spore), numai că tipul de joc depinde de fiecare. Poate cuiva nu îi place să joace online fiindcă i se pare că oamenii care joacă sunt insensibili. Poate că altora nu le-ar plăcea simularea fiindcă viaţa pur și simplu nu e un joc.

Copiii ar trebui totuşi să joace doar dacă au chef, şi numai pentru a se distra. Am descoperit cu bucurie că, spre exemplu, la WoW, în menu-ul « Tips Screen » există un mesaj care zice : « All things should be taken in moderation (even World of Warcraft) », adică să nu devii dependent. Mă bucură pur şi simplu pentru că producătorii  jocului nu te încurajează ca tu să stai în faţa calculatorului şi să stai să salivezi la un ecran cu multe culori. Poate că acei oameni au fost obligaţi să zică asta, poate nu. Contează? Lor le poate păsa de viaţa voastră. Văd foarte mulţi oameni care de exemplu spun pe WoW «Mama, ce n00b, get a laif.»  Exact aşa zic. Aş vrea să merg la ei direct şi să le zic « Uită-te la tine mai întâi!»

Calculatorul poate fi rău. Poate fi rău pentru că aşa îl faceţi voi să fie. Poate fi rău fiindcă vouă nu vă place cu adevarat jocul, ci vreţi doar să le dovediţi prietenilor că, nu ştiu, sunteţi în primi 100, 200, 1000. Aşa un joc poate deveni dependență, chiar dacă nu vă place. Deveniţi ataşaţi de jocul ăsta şi toată ziua bună ziua staţi să faceţi un battleground, un duel, poate şi un raid. Este îngrozitor să vrei să stai până la 5 dimineaţa numai ca să omori nu ştiu ce dragon sau om sau mai ştiu eu ce (chiar mai ştiu).
NU jucaţi un joc fiindca vreţi să dovediţi ceva, fiindcă vreţi să « pwn-aţi » pe toată lumea. Jucaţi-l pentru că vă place şi pentru că totuşi nu vă face să staţi în faţa calculatorului cât e ziua de lungă…

Da, am 12 ani și trăiesc și în afara jocului pe calculator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *