„Despre carti . . .” sau „Ce se intampla cand nu citesti?”

8-Books-That-Will-Leave-You-Feeling-Amazing-And-On-Top-Of-The-World

Am fost crescută ca și tine. Într-o lume, într-o societate în care cartea era singurul mijloc de cultură media promovat de cei mai „cu experiență” decât mine. Nimeni nu-mi zicea „uită-te la un film bun” sau „citește un blog, vei învăța multe!” Nu. Îmi spuneau „Citește!”, „Citește!” și iar „Citește! Doar prin citit se dezvoltă creierul și doar așa vei învăța lucruri cu adevărat valoroase!”

Da, asa e! Cartea este valoroasă și când citești chiar se dezvoltă creierul. Uite! Da! Cititul nu ajută doar la lărgirea orizonturilor culturale, ci și la dezvoltarea cognitivă! Foarte bine! Dar de ce să promovăm doar un mod de exprimare media?

Primul lucru care este spus cand se laudă cititul este : „Cititul te introduce în universul unor personaje cu care te poți identifica.” Cu alte cuvinte, poți trăi experiențe odată cu personajele din scrierile pe care le citești și capeți înțelegeri fără să treci în viața reală prin întâmplarea respectivă. Și cu toții avem în minte acum un personaj cu care ne-am identificat și alături de care ne-am lăsat conduși de păpușarul-narator pe un drum inițiatic. Dar nu cred că un film precum „Închisoarea îngerilor” nu te apropie măcar de aceași trăire. Sau „The Bucket List” sau „The Pursuit of Happyness”.

Să concluzionez: cititul este într-adevăr valoros, dar cred îndârjit că motivul pentru care este atât de notoriu este că timp de mult timp (secole) a fost singura modalitate de a lărgi perspectiva. Între timp (zeci de ani) însă, s-a dezvoltat cinematografia și au apărut câțiva regizori care chiar au ceva de zis. Apoi (da, așa e, doar de câțiva ani) au apărut blogurile și mai nou vlogurile. Cred că deja prinzi ideea.

Tocmai pentru că înțelegi ce îți zic eu, îl las pe Răzvan Crișan să-ți spună mai multe.

În încheiere, dacă ai observat, (dacă nu, observi acum) am scris mai sus că „am crescut” și „cartea era singurul mijloc de cultură media promovat”. Asta pentru că îmi place să cred că, de câțiva ani, oamenii mai dau și recomandări de filme și bloguri, nu doar de cărți. Îmi place să cred că folosim media la maximul ei potențial și că ne ajutăm de ea să creștem. Îmi place să cred că de când noile generații au luat media ca sursă de informare, nu ca parc de distracție; privirea de ansamblu asupra utilității ei s-a modificat. În bine. Asta pentru că media este a oamenilor inteligenți. Media este la mintea copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *