Lit Kit

lit-kit De ce am ales să cumpăr această carte? Lit Kit este editată în 2013 la Baroque Books &Arts, colectia Savoir-vivre. Scriitoarea sa, Sandra Newman, o faimoasă ziaristă la New York Times, m-a făcut curioasă. Dorind bineînțeles să “experimentez” acest nou stil, întrucat nu mai citisem cărți scrise de jurnaliști, m-am pregătit sufletește cum am știut mai bine pentru un stil “înțepător”.

La început, mi-a plăcutstilul ei, considerându-l jucăuș – cu glumițe la adresa francezilor, a unor nume mari ale literaturii, ale istoriei… Pe parcurs însă, m-a înspăimântat. Mă tot întrebam analizând neîncetat faptele. Acești oameni s-au sacrificat scriind, hrănindu-ne imaginația, destăinuindu-ne lumi magice, ridicând alți scriitori la rândul lor…. Cum îi poate strivi în câteva pagini cu o ușurință defăimatoare? Nu puteam înțelege cum poate reacționa astfel un scriitor, dar pentru un ziarist nu era ceva ieșit din comun. A urmat un episod de revoltă: cum își permitea? Ce ne va fi lăsat ea? Rânduri care vor fi uitate într-un timp relativ scurt,spre deosebire de operele nemuritoare ale clasicilor.

Am terminat cartea cu greu, nu pentru că nu aș fi putut-o lăsa de izbeliște, ci pentru că am dorit să mă pot convinge în proporție de 100% de caracterul ei. Deși satira și ironia domină, mai putem întrezări pe ici, pe colo, raze blajine și spirite nevinovate, răpindu-ți poate câte un zâmbet.

Recomandarea mea este destinată exclusiv celor ce vor dori să facă o carieră în jurnalism asemenea doamnei Sandra Newman. Evident, cei curioși nu vor ezita să o achiziționeze și să o citească. Însă vă avertizez încă de pe acum: pregătiți-vă sufletește, voi, cei slabi de înger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *